Under riksdagens seminarium Matkonsumtionens inverkan på övergödningen av havet diskuterades hur näringsbelastningen i våra hav kan minskas genom förändrade matvanor och produktion i Sverige. Frågan är komplex och det är svårt att säga hur en minskad konsumtion bland svenskarna kan påverka övergödningen av Östersjön. Faktorer så som import, export, köttslag, produktionssätt och produktionsland spelar in. Vi behöver också ta med i beräkningarna vad som händer med den åkermark som eventuellt inte längre behövs, om odlingen minskar i Sverige.
- Balansen mellan djuruppfödning och odling är central vid minskning av näringsläckage, och forskning vid Baltic Eye visar bland annat att växtnäringsutnyttjandet måste öka, kommenterar Gun Rudquist och Annika Svanbäck vid Baltic Eye.
Hur hänger julskinkan ihop med övergödningen i Östersjön?
Att våra matvanor har effekter på hälsa och klimat är känt, men hur de dessutom påverkar våra havsmiljöer är mindre diskuterat. Nya beräkningar visar att den höga kött- och mjölkkonsumtionen bidrar till näringstillförsel i våra hav. Men vad skulle hända om svenskarna minskade sin matkonsumtion och är det odelat positivt att odla mindre?
Senast uppdaterad:
28 december 2016
Webbredaktör:
Isabell Stenson
Sidansvarig: Östersjöcentrum