På Askölaboratoriet erbjuds forskare flera möjligheter att studera havet; direkt i fält, inne på laboratoriet eller mitt emellan, i experimenthallen. Olika metoder passar olika typer av frågeställningar. I listan nedan kan du läsa om de studier, projekt och forskare som har använt Askös resurser för att bidra till att fylla viktiga kunskapsluckor!
Studier i fält
I fält är det ofta nödvändigt att dyka eller snorkla från båt. Forskare placerar ut plattor och burar, för att följa förändringen i arter över tid och hur olika alger till exempel påverkas av fisk. Detta för att förstå dynamiken och viktiga omvärldsfaktorer i olika livsmiljöer. Andra forskare hänger ut plattor med målad båtbottenfärg för att se vilka arter som är toleranta och känsliga.
Arbete med undervattenskamera ger forskare en snabb översikt av olika miljöer, utan timmar av dykning, vilket har gett resultat som kan användas i modeller för att beskriva och förutsäga olika typer av fastsittande växtlighet.
Fiskforskare fångar ung fisk i fält för att skapa modeller för att förutsäga var det finns viktiga områden för kustnära fiskars lek och uppväxt. Sådana data kan presenteras i kartform och användas för fysisk planering i havet för att undvika konflikt med fisket.
Experiment på laboratorium
I kylrum inne på laboratoriet studerar forskare bland annat bottenlevande djur. De är en viktig länk mellan botten och det fria vattnet och utgör också föda för flera fiskarter. Man studerar till exempel hur djuren reagerar på blommande cyanobakterier som fallit ner på botten, och har kunnat konstatera att trots cyanobakteriernas möjlighet att utsöndra gift verkar de kunna utgöra en god källa till näring för bottendjuren.
I experimenthallen bygger forskare upp modellekosystem för att se hur aktuella miljögifter, såsom flamskyddsmedel, påverkar de olika delarna av systemet. Andra forskare studerar hur den nyupptäckta algen smaltång skiljer sig i viktiga egenskaper från den viktiga blåstången.